arrow_drop_up arrow_drop_down
Een huis kopen doe je met je neus!
13 mei 2019 

Een huis kopen doe je met je neus!

Het kopen van een huis doe je met al je zintuigen. Een hele belangrijke, waar je niet altijd aan denkt, is het reukorgaan. Wanneer kijkers jouw huis bezichtigen, nemen zij jouw woning met al hun zintuigen waar. Vandaar dat verkoopstyling zich ook richt op de geur van je huis.

Afgelopen week, toen ik op vakantie was, realiseerde ik me opeens hoe belangrijk geur is. Aanleiding was een heerlijke bloemengeur aan de Cote d’Azur, die in vlagen te ruiken was. Ik herkende de geur van eerdere vakanties. Ik werd er vrolijk van en kwam meteen in zomerse stemming. De geur van de Toscaanse Jasmijn zal mij altijd aan de Cote d’Azur herinneren. Een heerlijke geur waar ik blij van word!

Maar het kan ook anders.

Vieze geuren kunnen danig je stemming verpesten. Ze maken zelfs een mooi huis lelijk! Ik kom dagelijks bij verkopers over de vloer. En ik merk dat zelfs ik telkens weer word beïnvloed door de geur die in een huis hangt. Een vieze geur maakt dat ik snel uit een woning weg wil.

Er ontstaat bij mij een vluchtgedrag. Dat effect wil je echt niet bij potentiële kopers creëren. Je wilt ze jouw mooie huis laten zien. Je wilt dat ze verliefd worden op jouw huis, dat ze er als een blok voor vallen. Ik kan je vertellen, als jouw huis stinkt, wordt er niemand verliefd!

Daarentegen zorgt een aangename frisse geur, dat ik me snel ‘thuis’ voel in een huis. Een lekker fris ruikend huis voelt ook schoon. In zo’n huis wil je graag iedere ruimte bekijken als potentiële koper. Op zo’n ‘lekker’ huis kun je best verliefd raken.

Het kopen van een huis is niet een rationeel proces. Hoewel je een woning selecteert op het aantal kamers, de prijsklasse, ligging, etc. bepalen uiteindelijk jouw zintuigen of je ook werkelijk de woning koopt.

verkoopstyling huis geur

Een bos bloemen voor een heerlijke geur.

Met de juiste geur kun je sneller je huis verkopen!

Wil je je huis voor de beste prijs verkopen? Zorg dan dat (vieze) geurtjes geen stoorzenders worden. Vieze geuren, zoals sigarettenrook, van huisdieren, muffe vochtgeuren, rioolluchten, etc. moet je echt helemaal uit je huis verbannen. Ruik je het zelf niet meer? Vraag anderen wat ze van de geur in jouw huis vinden.

Zorg voor een neutrale frisse geur in huis. Bijvoorbeeld door even flink de ramen open te zetten, de vloer te dweilen met een fris sopje, etc.. Ik zou daarbij heel voorzichtig zijn met het gebruik van geurspray’s en het branden van geurkaarsjes, die kunnen ook te veel prikkelen. Bak ook geen appeltaart! Die geur is veel te overheersend en ‘past’ niet bij een huis dat wordt verkocht. Lees ook mijn andere artikel over welke geur jouw huis aantrekkelijk maat.

Ben je benieuwd welke andere zintuigen nog meer een grote rol spelen in het aan- en verkoopproces van een woning? Ik help je graag jouw woning perfect in orde te maken, zodat jouw woning bewust en onbewust een perfecte indruk maakt op potentiële kopers.

Over de schrijver
ir. Liesbeth Oldeman is Keurmerkstylist Vastgoed en specialist in vastgoedpresentatie. Zij helpt verkopers en makelaars woningen aantrekkelijk te presenteren voor de verkoop, zowel op het gebied van vastgoedstyling als -fotografie. Tevens is zij docent aan de Vastgoedstyling Opleiding, waar zij cursisten opleidt tot vastgoedstylist en -fotograaf.
Reactie plaatsen