arrow_drop_up arrow_drop_down
19 november 2015 

Huis verkopen: Welke geur maakt jouw huis aantrekkelijk?

Als je gevoelig bent voor geur, dan weet je als geen ander hoe belangrijk geuren zijn. Geuren bepalen net zoals beelden de eerste indruk van een woning. Met alle zintuigen neem je je omgeving waar. Het reukzintuig is daar een van. Eentje die je zeker niet mag vergeten als je je huis snel wilt verkopen!

Nadat je op internet met je fotoreportage potentiële kopers hebt verleid een kijkje te nemen in jouw prachtige huis. Is het zaak tijdens een bezichtiging de verwachtingen waar te maken. Nog beter is het, die verwachtingen te overtreffen. Geur speelt dan een belangrijke rol. Geur kan ervoor zorgen dat kijkers op je huis afknappen. Het kan er ook voor zorgen dat kijkers nog verliefder worden op jouw huis.

Je huis verkopen.. wanneer speelt geur een grote rol?

De eerste indruk tijdens een bezichtiging vindt al plaats als kijkers naar je huis lopen. De geur buiten kan daarom al van invloed zijn. Het is lastig om die geuren te beïnvloeden. Je kan er wel met bezichtigingen rekeningen mee houden. Bijvoorbeeld door een bezichtiging op een bepaald moment van de dag te laten plaatsvinden. Stel je woont aan een drukke weg, waardoor er op bepaalde momenten van de dag veel vieze uitlaatgassen zijn. Dan is het slim om bezichtigingen buiten de spits te plannen.

Vervolgens stapt een kijker jouw voordeur binnen. In die eerste een paar secondes vormt de kijker al een oordeel over jouw huis. Met al z’n zintuigen neemt die jouw woning waar. De geur die dan wordt waargenomen is cruciaal. Deze geuren heb ik in 3 categorieën ingedeeld.

Er zijn 3 type geuren in huis waar je met de verkoop van je huis rekening kunt houden.

1. ‘Vieze’ geuren

Een aantal geuren vinden de meeste mensen echt vies. Die zorgen voor een onaangenaam gevoel op het moment dat je ze ruikt. Geuren die je om die reden tijdens de verkoop van je huis dient te verwijderen.

Een vieze geur zorgt voor een negatief gevoel over jouw huis. Potentiële kijkers worden hierdoor bewust, maar zeker ook onbewust, beïnvloed tijdens een bezichtiging. Vooral die eerste paar secondes, als je een woning betreedt, zijn deze geuren het beste waarneembaar. Na een tijdje ruik je ze minder, maar zullen ze onbewust nog een negatief effect op de bezichtiging hebben.

Geuren die als onaangenaam worden aangemerkt zijn:

  • rookgeuren van sigaretten, uitlaatgassen, sigaren, pijp, etc
  • geuren van huisdieren; denk ook aan etenswaren, kattenbakken, terraria, dierenkooien, etc.
  • muffe geuren; ik kom ze vaak tegen in ‘oude-mensen- huizen’ of vochtige huizen
  • verfluchten van pas geschilderde muren, ramen, etc.
  • hygiene geuren; urinestank, rioolgeur, bedorven etenswaar, etc.

Deze geuren zijn slecht voor de verkoop. Ze werken belemmerend tijdens een bezichtiging. Kijkers houden er een ‘naar’ gevoel aan over.

Hoe kun je deze geuren verwijderen?
Dat kan door al je textiel (gordijnen, kussenhoezen, etc.) te wassen. Vloeren en wanden te schrobben. Tapijt en vloerkleden te reinigen. Ramen te lappen. Kapotte riolering te repareren. En ga zo maar door…… Misschien een hele klus, maar zeker de moeite waard!

2. Tijdelijke geuren

Tijdelijke geuren zijn geuren die op bepaalde momenten van de dag in huis aanwezig zijn. Je kunt hierbij denken aan de geur van vers gezette koffie. Maar ook aan kook- en bakgeuren die wat later op de dag ontstaan. Deze geuren zijn op zich niet ‘vies’. De meeste mensen vinden deze geuren best aantrekkelijk. Maar dat hangt wel heel erg af van de behoefte van mensen op een bepaald tijdstip van de dag.

Niet iedereen houdt van koffie. Houd je wel van koffie, dan zal deze geur aantrekkelijk zijn als je daar op dat moment behoefte aan hebt. Dat geldt ook voor de beroemde appeltaart. Op zich een heerlijke geur. Maar als je net ontbeten hebt, een volle maag hebt of al een stukje zoet hebt gehad, dan kan de geur van appeltaart teveel worden. En kooklucht kan hetzelfde effect hebben. Tegen het eind van de middag kan de geur van warme soep heerlijk zijn, maar dan ook alleen in de keuken. In een slaapkamer is een frisse dauw-geur op zo’n moment veel lekkerder.

Vandaar mijn advies deze geuren tijdens een bezichtiging altijd te mijden. De kans bestaat dat ze absoluut niet het effect hebben, wat jij in je achterhoofd hebt.

Deze geuren kunnen:

  • veel te sterk en overheersend zijn
  • niet passen in alle ruimtes van je huis
  • niet passen bij het moment van de dag

3. Aangename geuren

Aangename geuren kunnen je huis extra aantrekkelijk maken. Over welke geuren heb ik het dan en hoe zorg je dat jouw huis zo ruikt? Een exacte geur is moeilijk te beschrijven. Ik zou daarom op safe spelen. Het liefst zo min mogelijk geur in huis.

Wil je wel geur toevoegen toevoegen of een ‘vieze’ geur camoufleren? Houd het dan bij frisse geuren. Hele lichte ‘schoonmaak’-geuren zijn goed, zoals van een pas gedweilde vloer. Denk aan citroen- of dennenfris. De geur van bloessems of ochtenddauw is aangenaam en niet storend. Hele subtiele frisse geuren kunnen net dat beetje extra aan jou huis geven. Pas op met aromabranders en -verdampers, ook deze geuren kunnen snel te overheersend zijn, waardoor ze gaan storen.

Mensen houden van schoon en fris. Kijkers willen geen geuren van bewoners ruiken. Net zoals ze ook eigenlijk niet willen zien dat er mensen in een huis wonen. Voor geur geldt hetzelfde. Het is belangrijk dat potentiële kopers zich goed kunnen voorstellen dat zij in jouw huis kunnen wonen. Een frisse geur geeft een opgeruimd en schoon idee. Dat geeft ze een goed gevoel over jouw huis. En dat goede gevoel kan doorslaggevend zijn in de verkoop van jouw huis!

Over de schrijver
ir. Liesbeth Oldeman is Keurmerkstylist Vastgoed en specialist in vastgoedpresentatie. Zij helpt verkopers en makelaars woningen aantrekkelijk te presenteren voor de verkoop, zowel op het gebied van vastgoedstyling als -fotografie. Tevens is zij docent aan de Vastgoedstyling Opleiding, waar zij cursisten opleidt tot vastgoedstylist en -fotograaf.
Reactie plaatsen