Page content

article content

Je huis snel verkopen in 5 stappen

Als je je huis snel wilt verkopen dan zul je je huis zo aantrekkelijk mogelijk moeten maken voor potentiële kopers. Omdat je op die manier meer kopers trekt, waardoor je sneller en voor een betere prijs je huis verkoopt. Verkoopstylistes kennen de geheimen van een aantrekkelijke inrichting. Zij weten precies hoe je een woonruimte er licht, ruimtelijk en sfeervol uit laat zien.

In dit artikel onthul ik enkele van die geheimen. Ik beschrijf de 5 stappen die nodig zijn om je huis aantrekkelijk in te richten voor de verkoop. Als voorbeeld behandel ik een (kleine) woonkamer. Op dezelfde manier kun jij alle stappen toepassen op de overige ruimtes in je huis.

Stap 1: Bepaal de functies in je woonkamer

Je begint met het bepalen van de functies van een ruimte. Iedere kamer dient minimaal één functie te hebben. In het geval van een woonkamer zullen dat er vaak meer zijn. In de meeste woonkamers zal er gezeten  (zithoek) en gegeten (eethoek) worden. Afhankelijk van de grootte van je woonkamer kunnen er nog meer functies mogelijk zijn. Denk aan studeren (werkplek), spelen (kinderhoek), etc.

Let op! Te veel functies in 1 ruimte maken deze veel drukker en daardoor veel onoverzichtelijker.

Stap 2: Bepaal welke meubels je nodig hebt

Vervolgens ga je bepalen welke meubels er nodig zijn om deze functies uit te beelden. Daar draait het namelijk om, het ideale plaatje creëren, waar de koper op slag verliefd op raakt.

Het zitgedeelte in je woonkamer kun je het beste uitbeelden met behulp van een bank en/of fauteuils. Aangevuld met bijzettafels of salontafel en tv-meubel en/of dressoir. Het aantal zitplaatsen dat je dient te creëren is afhankelijk van de doelgroep van je woning. Is je huis geschikt voor een groot gezin, dan zal dat ook in de zithoek naar voren moeten komen. Een kleine 2-persoonbank is in dat geval niet voldoende. Heb je een klein appartement geschikt voor een alleenstaande of samenwonend stel? Dan is die 2-persoons bank prima.

Hetzelfde geldt voor de eettafel met stoelen. De grootte van de eettafel en het aantal stoelen zegt iets over de hoeveelheid bewoners die in jouw huis passen.

huis snel verkopenOp deze plattegrond zie je duidelijk door het gebruik van de meubels dat dit appartement geschikt is voor max. 2 personen

 

Stap 3: Maak een logische indeling in de kamer

In het geval van de woonkamer ga je nu de meest logische plek voor de zit- en de eethoek bepalen. Als regel kun je gebruiken dat de eethoek het dichtst bij de keuken is gesitueerd. De zithoek ligt meestal rondom de haard of kachel (als die aanwezig is) of bij lage ramen met uitzicht op de voor- of achtertuin.

Plaats de banken en fauteuils op die manier, dat ze de loop in de woonkamer niet belemmeren. Let daarbij ook op dat de zichtlijnen niet worden doorbroken om zo een ‘open’ blik in je woonkamer te creëren.

Stap 4: Groepeer de meubels

Als je de juiste plek hebt bepaald dan kun je nu ‘eilandjes’ van de functiegroepen maken. Een bank en stoelen wordt pas echt een zithoek wanneer je er een vloerkleed legt, die alle meubels met elkaar verbindt. Een tafel met stoelen eromheen wordt een echte eethoek wanneer je midden boven de eettafel een (hang)lamp bevestigt.

Houd tussen de verschillende ‘eilandjes’ voldoende ruimte open. Op die manier lijkt je woonkamer groter. Stouw ‘m niet vol met extra kastjes en bijzettafeltjes. Kijkers kunnen dan veel makkelijker door je woonkamer lopen, zonder zich te stoten aan allerlei los staande meubels die eigenlijk niet nuttig zijn voor de presentatie van je woonkamer.

Stap 5: afstylen kamer

Last but not least ….. het is nu de kunst om je woonkamer af te stylen op een manier die potentiële kopers aanspreekt. In deze laatste stap breng je eenheid, balans en sfeer aan. Elementen die maken dat een ruimte aantrekkelijk wordt voor kopers.

Je kunt hiervoor je eigen woonaccessoires gebruiken als die passen bij de interieursmaak van je doelgroep. Als jouw interieurstijl enorm afwijkt van de huidige woontrends, adviser ik je om ze nieuw of tweedehands aan te schaffen.

In het geval van de zithoek kun je denken aan kussentjes, verse bloemen, plateau met kaarsen, tafellampjes, etc. Een eettafel heeft niet veel meer nodig dan een fruitschaal, vaas met bloemen of kaarsenplateau. Gebruik hiervoor je eigen fantasie!

Waar je bij de styling op moet letten:

  • maak het niet te druk qua kleur en prints
  • kies één interieurstijl en houd je daar strikt aan
  • gebruik kleuren die goed combineren bij de wanden en de vloer

Ik wens je heel veel succes! En mocht je nog hulp nodig hebben, je weet me nu te vinden 😉

 

Comment Section

2 reacties op “Je huis snel verkopen in 5 stappen


Door Betty op 6 januari 2017

Hallo,
Leuke en informatieve site! Obze woning staat nu 8 weken te koop en ik denk dat de foto foto’s en de presentatie in orde zijn maar tot ju tie zijn er geen geinteresseerden. Ik begrijp niet wat er niet “goed” is asn onze woning…… Kunt u nog meer tips geven?


Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Liesbeth Oldeman
ir. Liesbeth Oldeman is Keurmerkstylist Vastgoed en expert in woningpresentaties. Sinds 2011 helpt zij huiseigenaren met een optimale presentatie van hun woning, zodat ze sneller en voor de beste prijs hun huis verkopen.