Page content

Diafragma

Het diafragma is de grootte van opening van de lens waar het licht door valt. Dit wordt aangegeven met de letter f en een getal, bijvoorbeeld f/11. Hoe groter het getal, hoe kleiner de lensopening is.

Met het diafragma regel je de scherpte van de onderwerpen in het beeld. Dan spreek je over scherptediepte, het deel van de foto dat scherp is. Moet het gehele beeld scherp zijn, of wil je een wazige achtergrond?


In theorie geldt: wil je alles scherp, dan kies je een klein diafragma (een groot f-getal). Wil je een deel onscherp, dan neem je een groter diafragma (kleiner f-getal). Dit hangt wel af van andere factoren, zoals het type lens dat je gebruikt. Met een telelens kun je sowieso niet het hele beeld scherp krijgen, welk diafragma je ook kiest, maar met een 35mm objectief lukt dat wel.

Voor woningfotografie wil je meestal de hele foto scherp hebben, zowel de voorgrond als de achtergrond. Dan zal je geen gebruik maken van de grootste lensopeningen, maar eerder uitkomen op een kleiner diafragma zoals f/11.

    Comment Section

    0 reacties op “Diafragma

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.