Page content

Energielabel

Een energielabel is een etiket waarmee met een letter wordt aangegeven hoe energiezuinig een huis is. De tabel loopt van klasse A (zeer zuinig) naar G (zeer onzuinig).
In welke klasse jouw huis valt is onder andere afhankelijk van je type woning, hoe groot het is, het bouwjaar en welke energiebesparende maatregelen er al zijn getroffen.

Heeft elk huis een energielabel nodig?

Nee, alleen als je een huis wilt verkopen, is het verplicht. Kun je het bij de overdracht niet overleggen, dan kun je een boete krijgen. Alle huizen hebben een voorlopig energielabel gekregen, dit moet je om laten zetten naar een definitief label. Het definitieve label is wat je verplicht nodig hebt bij de verkoop.

Wie verzorgt het label?

Er zijn verschillende bedrijven die je een definitief energielabel kunnen geven. Ook sommige makelaars kunnen het zelf voor je verzorgen. Daarvoor lever je de bewijsstukken aan, zoals foto’s en facturen die laten zien wat er aan jouw huis is gedaan om het energiezuiniger te maken.

Wat kost een energielabel?

De kosten variëren van een paar euro tot enkele tientjes. Bij sommige makelaars is het gratis als je je huis daar ook in de verkoop hebt staan. In de regel heb je binnen een paar dagen je definitieve label in huis.

Laat je niet afschrikken door een label

Een energielabel zegt op zich weinig. Het is verplicht, maar uiteindelijk gaat het erom hoe je levensstijl is. Trek je een trui aan of zet je de verwarming hoger? Iemand die veel thuis heeft vaker de kachel aan, dan iemand die veel weg is.

Laat je vooral informeren over de hoogte van de maandelijkse energiekosten van het huis dat je op het oog hebt en vergelijk het met je huidige situatie.

    Comment Section

    0 reacties op “Energielabel

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.