Page content

Filter of lensfilter

Met een filter kun je effecten op een beeld toevoegen of ongewenste effecten verminderen vóór je de foto maakt of tijdens de fotobewerking. In een fotobewerkingsprogramma als Photoshop wordt een filter ook wel ‘masker’ genoemd.

Je kunt op 2 manieren een filter gebruiken:

 1. door een echt filter voor de lens te zetten. Dat is een vierkante of ronde schijf die in een speciale filterhouder op het objectief (de lens) wordt geplaatst. In het analoge tijdperk was dit de makkelijkste en handigste manier.
 2. door gebruik te maken van filters in een fotobewerkingsprogramma. In dit geval wordt er dan digitaal een bepaald effect bereikt.

Verschillende soorten filters

Er bestaan verschillende soorten filters voor verschillende doeleinden. De meesten kun je zowel analoog als digitaal inzetten, maar sommigen kunnen het beste ‘ouderwets’ voor de lens gezet worden. Dit zijn een paar voorbeelden:

 • een kleurfilter:
  hiermee verander je de kleuren in een foto. Met bijvoorbeeld een sepiafilter maak je die specifieke antieke sfeer. Kleurenfilters worden tegenwoordig meestal alleen digitaal gebruikt.
 • Een polarisatiefilter:
  dit is een filter dat je tijdens het fotograferen gebruikt om scherpe weerkaatsing van licht en glanzende oppervlakken te verminderen. Dit is dus zo’n filter dat je wel altijd voor de lens plaatst.

Een woningfotograaf maakt weinig tot geen gebruik van filters, aangezien een huis er realistisch uit moet zien. Hij of zij heeft in principe genoeg aan een goede camera, (groothoek)lens, een externe flits en een statief. Maar soms is een polarisatiefilter van toepassing.

  Comment Section

  0 reacties op “Filter of lensfilter

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.