Page content

.jpg formaat

Het .jpg-formaat is een bestandsindeling voor foto’s. Het is het meest gebruikte en bekendste formaat voor afbeeldingen. Een .jpg-bestand (of jpeg-bestand) is voor iedereen te bekijken, je hebt er geen speciaal programma voor nodig.

JPEG is de afkorting van Joint Photographic Experts Group. Vandaar dat er ook twee namen in omloop zijn: jpeg om te schrijven en uit te spreken (jee pech) en .jpg als extensie van een bestand.

Jpg-bestanden zijn gecomprimeerde bestanden, dat wil zeggen dat de gegevens van de afbeelding zijn samen geperst. Als er sprake is van compressie, betekent dat kleinere bestanden, dat op zich prettig is, maar ook kwaliteitsverlies. Een .jpg kun je licht bewerken op een oppervlakkig niveau met een fotobewerkingsprogramma, maar gedetailleerde bewerking is pas mogelijk met een RAW bestand.

Woningfotografen werken niet met .jpg op hun toestel tijdens het fotograferen. Zij werken in RAW om de kwaliteit te behouden. Wel zal na een fotobewerking het bestand moeten worden opgeslagen als .jpg, anders kunnen de foto’s bijvoorbeeld niet op Funda gezet worden.

    Comment Section

    0 reacties op “.jpg formaat

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.