Page content

Koophuis

Een koophuis is een huis dat je van een verkopende partij kunt kopen. In de meeste gevallen is een makelaar degene die het huis namens de verkoper aanbiedt. Heb je een koophuis op het oog, dan maak je een afspraak voor een bezichtiging. Je mag altijd vrijblijvend een kijkje komen nemen, je zit niet meteen ergens aan vast.

Wil je het huis echt hebben, dan doe je een bod. Dat zal ook weer via de makelaar gaan, tenzij de verkoper zelf zijn huis verkoopt. Een verkoper kan een bod accepteren, afwijzen of een tegenvoorstel doen. Tot er uiteindelijk een bedrag uitkomt waar beide partijen akkoord over zijn.

Nadat een bod is geaccepteerd, wordt er een koopcontract opgesteld. Hierin staan de gegevens van het pand, zoals het adres, voor welk bedrag het gekocht wordt, maar ook ontbindende voorwaarden. Een belangrijke ontbindende voorwaarde is die van de financiering. Je koopt in de regel ‘onder voorbehoud van financiering’, dat wil zeggen dat je wel een hypotheek moet kunnen krijgen. Zo niet, dan gaat de koop niet door.

Verschillen tussen een koophuis en een huurhuis

Elk huis heeft lusten en lasten en zo zijn er ook verschillen tussen een koophuis en een huurhuis.

 • Het belangrijkste verschil zit in het onderhoud van de woning. Bij een koophuis ben je volledig zelf verantwoordelijk voor de kosten van het onderhoud van het huis en zaken zoals een cv-ketel. Bij een huurwoning is de woningbouwvereniging degene die het pand onderhoud.
 • Bij een huurwoning mag je niks intern verbouwen of wijzigen, tenzij je specifiek toestemming hebt gekregen. Met een koophuis ben je veel vrijer daarin en kun je een nieuwe keuken laten plaatsen.
 • De huur kun je makkelijk opzeggen, voor een koophuis zal je eerst een koper moeten hebben.

  Comment Section

  0 reacties op “Koophuis

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.