Page content

Makelaar

Een makelaar is iemand die het aankopen en verkopen van onroerend goed begeleidt. De bekendste is de verkoopmakelaar, die huizen verkoopt in opdracht van consumenten.
De verkoopmakelaar verzorgt bezichtigingen en taxaties, hij informeert jou als verkoper over de woningen die al verkocht zijn bij jou in de buurt en hoe je je prijsstelling het beste kunt doen.

Komt er een bod, dan verzorgt de makelaar namens jou de onderhandelingen. Hij of zij heeft contact met de (makelaar van de) koper en koppelt terug naar jou. Uiteindelijk beslis jij of je met een bod akkoord gaat of niet.

Daarnaast heb je de aankoopmakelaar die hulp biedt bij het kopen van een huis. Hij selecteert woningen naar de wensen van kopers en doet de biedingen namens de kopers. De meeste makelaars bieden zowel aankoop-als verkoopdiensten aan.

Wat kost een makelaar?

In ruil voor zijn dienstverlening rekent de makelaar courtage. Dat kan gaan om een percentage van de verkoopprijs of een vast bedrag. De courtage kan bij de overdracht verrekend worden bij de notaris. Soms vragen makelaars opstartkosten vooraf, extra promotiekosten zoals adverteren of kosten voor een open huis. Ook bij het intrekken van een opdracht door de verkoper kan een makelaar intrekkingskosten vragen.

Informeer goed bij de makelaar wat en hoe hij rekent, en of dat inclusief of exclusief btw is, zodat je weet waar je aan toe bent.

Traditionele makelaar of internetmakelaar

Naast de traditionele makelaar bij wie je naar binnen kunt lopen, bestaan er ook internetmakelaars. De internetmakelaars werken landelijk, zijn meestal goedkoper dan een lokale makelaar en komen niet bij je thuis.
Veel van hen zijn aangesloten bij een branchevereniging zoals de NVM en ook hun aanbod staat op Funda. In de meeste gevallen verzorg je wel zelf de woningtekst, fotografie en de bezichtigingen, maar internetmakelaars hebben ook vaak een netwerk van professionals zoals woningfotografen en verkoopstylisten waar zij mee samen werken en waar je diensten van kunt afnemen. Ook hier geldt: laat je goed informeren over mogelijkheden en tarieven.

Comment Section

3 reacties op “Makelaar


Door Tim Amsterdam op 17 augustus 2018

Een internetmakelaar lijkt soms goedkoper, maar onder de streep is dat het niet altijd…


Door Liesbeth Oldeman op 11 september 2018

Zeker waar. Als verkoper is het verstandig van te voren te bedenken welke diensten je wilt uitbesteden en welke je zelf wilt doen. Pas dan kun je ook goed bepalen wat voor jou de beste en voordeligste optie is.


Door Marie op 21 april 2020

Het is inderdaad verstandig om te informeren over prijzen bij verschillende makelaars voordat je een keuze maakt. Wij hebben gelukkig een goede makelaar gevonden via een kennis. Je netwerk inzetten is verstandig en kan ik iedereen aanraden.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.