Page content

Sluitertijd

De sluitertijd is de tijd dat er licht op de sensor van de fotocamera valt. Een ander woord voor sluitertijd is belichtingstijd. Een sensor kan extreem kort belicht worden, bijvoorbeeld 1/2000 seconde, maar ook lang als in minuten. Bij lange sluitertijden maak je gebruik van een statief om (ongewenste) bewegingsonscherpte te voorkomen.


Hoe lang de sluitertijd of belichtingstijd moet zijn, is afhankelijk van verschillende factoren. Het hangt samen met de aanwezige hoeveelheid licht, of er een flitser gebruikt wordt en wat de instellingen van het diafragma en ISO zijn. Ook is de situatie van belang: heb je te maken met een bewegend onderwerp dat ‘bevroren’ moet worden, of moet er juist wel beweging in zitten?

Voor woningfotografie maakt het in principe niet uit of een sluitertijd langer of korter is. Je onderwerp (huis en interieur) beweegt als het goed is niet en je gebruikt altijd een statief. De ISO-waarde en het diafragma zijn bij woningfotografie de eerste instellingen waar je naar kijkt en daar pas je de sluitertijd op aan.

    Comment Section

    0 reacties op “Sluitertijd

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.