arrow_drop_up arrow_drop_down
10 Verkoopstyling tips voor je tuin of balkon.
4 juni 2020 

10 Verkoopstyling tips voor je tuin of balkon.

Voor veel mensen is het hebben van een tuin, balkon of een andere buiten leefruimte heel wat waard. Wanneer je je huis gaat verkopen, loont het de moeite om dat stukje ‘buitengeluk’ goed te presenteren. Het is slim om verkoopstyling ook toe te passen op zowel je tuin als je balkon.

Kijk maar eens hoeveel buitenmeubels en tuinaccessoires er tegenwoordig te koop zijn. Het ‘buiten-leven’ is enorm populair. Zodra de zon begint te schijnen is heel Nederland aan het bbq-en. Maar ook buiten-keukens, luxe lounge sets, zwemvijvers, veranda’s, etc. worden steeds vaker aangeschaft.

Buiten wonen is hot!

Voor de verkoop is het slim te laten zien hoeveel ruimte en mogelijkheden jouw tuin of balkon biedt. Hoe meer functies en buitenruimtes je creëert, des te meer jouw woning waard is. Met de volgende 10 tips presenteer jij jouw buitenruimtes optimaal, het ‘buitengeluk’ van jouw huis, optimaal voor de verkoop.

Zet de wijn koud en het bubbelbad aan 😉

10 Verkoopstyling tips voor je tuin, balkon, veranda of terras

 1. In de lente en zomer is je tuin en je terras op z’n mooist.
  Zorg dat je altijd zonnige buitenfoto’s van die periode hebt.
 Ook al is het winter of herfst. Probeer naast actuele seizoenfoto’s, ook foto’s van een bloeiende/groene tuin zien. Daar worden kopers blij van!
 2. Maak je tuin, terras of balkon extra aantrekkelijk door er verschillende functies aan te geven.
  Net zoals een leeg huis kleiner lijkt dan die in werkelijkheid is, lijkt ook een lege tuin veel kleiner. Plaats er een eettafel-set, loungebank of bistroset in, zodat potentiële kopers zien welke mogelijkheden jouw buitenruimte allemaal te bieden heeft.
 3. Gras is het hele jaar door groen en geeft een tuin ruimte en frisheid.
  Met kant-en-klare grasmatten heb je zo een groen gazon. Dat staat vaak veel aantrekkelijker dan een volledig bestrate achtertuin.

  Groen gras staat lekker ‘fris’

 4. Zorg dat je voordeur en huisnummer goed zichtbaar zijn vanaf de straat.
  Als er bomen of struiken in de weg staan, snoei ze dan zodanig dat ze het zicht niet meer belemmeren of verwijder ze helemaal. Laat een potentiële koper nooit zoeken naar je huis! 😉
 5. Houd je tuin de gehele verkoopperiode netjes en schoon.
  Geïnteresseerden kunnen ieder moment langs je huis rijden. Te allen tijde dient je tuin er daarom netjes uit te zien, want ook hier geldt de ‘gouden eerste indruk’. Ruim los slingerende spullen op, zoals kinderspeelgoed, lege bloembakken, tuingereedschap, etc. en maak de tuin ‘schoon’ en netjes. Verwijder dode takjes, wied onkruid, etc.
 6. Zorg dat alle paden in je tuin goed begaanbaar zijn.
  Op die manier kunnen kijkers tijdens een bezichtiging onbelemmerd een rondgang door je tuin maken, zonder te struikelen of uit te glijden over gladde of overwoekerde tuinpaden.
 7. Vul alle plantenbakken het hele jaar door met (bloeiende) plantjes.
  Juist in de winter geven plantjes (viooltjes, groenblijvers) sfeer en kleur aan je tuin of balkon. Maar ook in de zomer zorgen bloeiende planten voor een goed gevoel bij kijkers.
 8. Creëer sfeer op je balkon of terras door eet- en zithoeken aan te kleden met kussens en kandelaars.
  Eén vrolijke accentkleur geeft een extra dimensie en maakt foto’s van je tuin of je terras aantrekkelijker. Maak het niet te bont en probeer het bij 1 kleurtint te houden!

  Terras krijgt extra pit m.b.v. rode accentkleur

 9. Check al het buitenschilderwerk.
  Strak schilderwerk staat zoveel verzorgder dan houtwerk of gevels die afbladderen. Het is misschien een extra investering, maar die verdien je zeker terug!
 10. Verwijder groene aanslag.
  Maak in de lente je terras, de gevels van je woning en je tuinmeubilair goed schoon. Zo ziet je tuin of balkon er meteen een stuk frisser en netter uit, waardoor die veel aantrekkelijker wordt voor kopers.

Heerlijk genieten op je eigen terras of balkon!

Is jouw buiten-ruimte tip-top in orde en staat alles in volle bloei? Laat dan meteen mooie foto’s maken. Die kun je het hele jaar door gebruiken in de fotopresentatie van je woning voor de verkoop. Zie ook mijn eerste tip!

Over de schrijver
ir. Liesbeth Oldeman is Keurmerkstylist Vastgoed en specialist in vastgoedpresentatie. Zij helpt verkopers en makelaars woningen aantrekkelijk te presenteren voor de verkoop, zowel op het gebied van vastgoedstyling als -fotografie. Tevens is zij docent aan de Vastgoedstyling Opleiding, waar zij cursisten opleidt tot vastgoedstylist en -fotograaf.
Reactie plaatsen