arrow_drop_up arrow_drop_down
13 augustus 2015 

Verkoopstyling: Van mij hoeft die foto niet weg....

“Van mij hoeft die foto niet weg, ik heb er geen probleem mee als ons portret boven de schouw hangt”, zei een verkoopster van het huis van haar ouders. De verkoopstylist had haar gevraagd of het familieportret mocht blijven hangen. Doelende op het feit dat binnenkort fotografie zou plaatsvinden.

De kans groot is dat het familieportret op Funda en dus voor de hele wereld zichtbaar is. Met dat laatste had de verkoopster geen probleem. Tegenwoordig zit ‘iedereen’ op Facebook. Daar is je prive-leven ook voor iedereen zichtbaar (behalve als je je account heel erg goed hebt dicht getimmerd). Dus ja, zo erg is het ook weer niet om op Funda zichtbaar voor de hele wereld te zijn.

Voor een vlotte verkoop van je huis kan die foto wel een probleem vormen. Probeer jezelf maar eens te verplaatsen in de koper. Vindt een potentiële koper het vervelend om naar een familieportret te kijken? Vervelend waarschijnlijk niet. Het kan wel lastig zijn om op het huis gefocust te blijven. Omdat je ontzettend wordt afgeleid door foto’s van de bewoners die overal aan de muur hangen of op bijzettafeltjes staan.

Je maakt het voor kopers zo veel moeilijker om zichzelf te zien wonen in jouw huis. De koper wordt telkens met de neus op de feiten gedrukt dat er iemand anders in het huis woont. “Ja maar ….. dat weet je toch van tevoren als je een woning gaat bezichtigen?” Hoor ik je al zeggen. Dat weet je inderdaad. Maar liever wil je er niet constant aan herinnerd worden.

Verkoopstyling: Waarom je beter geen foto’s van jezelf kunt laten hangen

Het is slimmer om kopers het zo gemakkelijk mogelijk te maken zichzelf in jouw woning te projecteren. Ook hier geldt weer het voorbeeld van een hotel. Als jij een hotelkamer binnen stapt, wil je er helemaal niet aan herinnerd worden dat die nacht ervoor iemand anders in ‘jouw’ bed heeft geslapen. Is het niet veel aantrekkelijker om ook op die manier een woning te bezichtigen? Dat je tijdens een bezichtiging het idee krijgt dat je er zo, zonder al te veel moeite, zou kunnen wonen? Kijkers zijn namelijk niet geïnteresseerd in jou als bewoner, die komen voor je huis. Die zijn op zoek naar hun droomhuis, waar ze het liefst zo snel mogelijk in trekken.

Maar ja, “dan wordt het wel heel kaal boven de schouw”. Dat probleem los je makkelijk op door iets ‘neutraals’ op te hangen. In elke woonwinkel vind je leuke canvas doeken. Nog eenvoudiger is om de foto in de lijst te vervangen door een decoratief stukje behang of stof, dat past bij de kleurstelling van de rest van de kamer.

Als verkoper vind je het misschien vervelend als je woning onpersoonlijk wordt, omdat alle foto’s verdwijnen. Maar denk eraan, zo maak je het kopers wel veel makkelijker om zichzelf in jouw woning te zien wonen. Dus….. pak alle foto’s in en hang ze over een tijdje weer op in jouw droomhuis.

Gouden tip!
Hang in plaats van een groot portret een spiegel op. Dan zien kopers zichzelf in jouw huis.

Om je een beeld te geven wat ik bedoel met ‘fout’ hier enkele voorbeelden van woningen die ik op Funda vond. Ik adviseer mijn klanten altijd alle familiefoto’s weg te halen en alleen in die gevallen, wanner het echt heel kaal wordt (maar dat valt vaak enorm mee), iets neutraals terug te hangen.

 

Een grote fotowand, hartstikke leuk, maar leidt enorm af tijdens de verkoop.

Een grote fotowand, hartstikke leuk, maar leidt enorm af tijdens de verkoop.

Heel persoonlijk hoekje waar alle aandacht naar uitgaat ipv naar de schouw.

Heel persoonlijk hoekje waar alle aandacht naar uitgaat ipv naar de schouw.

Het portret trekt de aandacht, niet de ruimte.

Het portret trekt de aandacht, niet de ruimte.

Het is heel duidelijk wie er in dit bed slaapt….. dat is niet erg uitnodigend voor kijkers.

Het is heel duidelijk wie er in dit bed slaapt….. dat is niet erg uitnodigend voor kijkers.

Over de schrijver
ir. Liesbeth Oldeman is Keurmerkstylist Vastgoed en specialist in vastgoedpresentatie. Zij helpt verkopers en makelaars woningen aantrekkelijk te presenteren voor de verkoop, zowel op het gebied van vastgoedstyling als -fotografie. Tevens is zij docent aan de Vastgoedstyling Opleiding, waar zij cursisten opleidt tot vastgoedstylist en -fotograaf.
Reactie plaatsen