arrow_drop_up arrow_drop_down

Het geheim van hoogtefotografie

Hoogtefotografie wat is het en hoe hoog is hoog? Klanten van mij denken bij hoogtefotografie meteen aan drones of speciale ladders waar ik op ga staan om vanuit de hoogte een foto te maken. En waarom zou je √ľberhaupt een hoogtefoto aan je presentatie toe voegen? Verkoop je daarmee sneller je huis? Allemaal vragen waar ik je in dit artikel hopelijk helderheid in verschaf. ūüėČ

Wat is hoogtefotografie?

Hoogtefotografie is, zoals het woord al zegt, fotografie vanuit de hoogte. Niet vanuit de lucht en ook niet vanuit de ruimte. In de wereld van woningfotografen, die fotoreportages van huizen voor de verkoop maken, varieert deze hoogte meestal van 3 tot 8 meter. Dat is helemaal niet zo hoog, hoor ik je denken. Dat klopt, absoluut gezien valt deze hoogte enorm mee. Maar je kunt met die paar meters in de hoogte wel hele gave resultaten krijgen.

Het perspectief waaruit de foto wordt genomen, verandert namelijk enorm. In plaats van oog-, buik- of borsthoogte, wordt de foto genomen vanuit een standpunt dat veel hoger ligt, dan waaruit je normaal gesproken kan kijken.¬†Hierdoor krijg je dingen te zien die je anders¬†helemaal niet ziet. Maar die soms wel interessant zijn aan potenti√ęle kopers te laten zien.

 3 Redenen waarom het slim is een hoogtefoto in te zetten voor een snelle verkoop van je huis

1. Een hoogtefoto geeft beter zicht op je huis in relatie tot je tuin

Vooral vrijstaande woningen hebben hier profijt van. Maar ook hoekwoningen of 2-onder-1-kap woningen met grote tuinen komen veel beter tot hun recht met een hoogtefoto. Op een hoogtefoto zie je namelijk veel meer grond om het huis liggen. Omdat de foto vanaf 4-6 meter hoogte wordt genomen, verandert de horizon. Deze gaat omhoog, waardoor je op een foto meer grond en minder lucht ziet. Grond, in dit geval je tuin, verkoop je. Die mooie blauwe lucht niet ;-).

Vanuit de hoogte zie je daarom beter hoeveel tuin er om je huis ligt.¬†In onderstaande foto’s kun je goed het verschil tussen een normale en een hoogtefoto zien. Bij de tweede foto krijg je een beter beeld van de ligging, waardoor het huis aantrekkelijker wordt.

Woning vanuit een normaal standpunt gefotografeerd.

Woning vanuit een normaal standpunt gefotografeerd.

hoogtefotografie

Woning gefotografeerd vanuit een hoger standpunt.

2. Een opvallende hoofdfoto trekt kijkers

Een andere reden om voor een hoogtefoto te kiezen heeft te maken met de aantrekkelijkheid van de eerste foto van je woningpresentatie.¬†Deze hoofdfoto staat¬†op woningsites, zoals Funda of Huislijn, in alle overzichten. Deze foto is de allereerste visuele kennismaking met jouw huis.¬†Die foto moet ervoor zorgen dat potenti√ęle kopers meteen jouw huis op internet¬†willen bekijken. Hoe¬†aantrekkelijker deze foto is, des te groter de kans dat potenti√ęle kopers ‘doorklikken’ en de hele presentatie van jouw huis bekijken.

De hoofdfoto is meestal een foto van de voorgevel van je huis. Een foto die in één oogopslag een goed beeld geeft van het type woning. Een vrijstaand huis, 2-onder-1-kapper, hoekwoning, rijtjeshuis, appartement, bovenwoning, etc. Als je meteen laat zien hoe fraai jouw woning ligt, vergroot dat de aantrekkelijkheid van jouw huis.

Je hoeft trouwens niet persé een riant vrijstaand huis te hebben met een grote tuin. Als jouw huis heel fraai gelegen is, bijvoorbeeld aan het water, aan een groenstrook, in het bos, etc., dan valt jouw huis ook positief op ten opzichte van de overige te koop staande woningen.

Sowieso een foto, die vanuit een ander perspectief is genomen, heeft al een grotere attentiewaarde!

hoogtefotografie

Foto genomen vanuit normaal standpunt (ooghoogte).

hoogtefotografie

Deze foto geeft een veel beter beeld van het perceel waarop de woning staat

3. Geen obstakels die het zicht op je huis verhinderen

Het kan prachtig zijn, hoge hagen of leibomen in je voortuin. Helaas kunnen ze ook het zicht op jouw mooie huis belemmeren. Maar ook lelijke¬†‘obstakels’ zoals¬†elektriciteitskastjes, lantarenpalen of auto’s en busjes die voor de deur geparkeerd staan, kunnen een doorn in het oog zijn, op het moment dat je een mooie foto van de voor- of achtergevel van je huis laat¬†maken.

Met behulp van een hoogtestatief kan een woningfotograaf eenvoudig hier overheen of langs fotograferen. Zo komt jouw huis veel beter tot z’n recht op de verkoopfoto’s. Waardoor jouw huis beter wordt gepresenteerd aan potenti√ęle kopers.

Mooie woning......

Mooie woning……

hoogtefotografie

… maar genomen vanuit de hoogte, krijgt de woning nog meer cachet!

Hoe nu verder?

Als je plannen hebt je huis te verkopen, neem dan hoogtefotografie in overweging. Bovenstaande voorbeelden geven perfect het verschil tussen ‘normaal’ standpunt en een hoger standpunt weer. De presentatie van jouw huis kun je hiermee veel aantrekkelijker¬†maken.

Over de schrijver
ir. Liesbeth Oldeman is Keurmerkstylist Vastgoed en docent vastgoedpresentatie. Na een studie Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft heeft zij enkele jaren als Product Manager bij Philips gewerkt. Al snel begon het te kriebelen en is zij als zelfstandig ondernemer aan de slag gegaan. Sinds 2011 helpt zij verkopers hun woning aantrekkelijk te presenteren voor de verkoop. Tevens doceert zij sinds 2016 het vak van vastgoedpresentatie aan de Vastgoedstyling Opleiding.
Ben@omniquest.nl
Door

Ben@omniquest.nl

op 2 April 2017

Ik zou graag willen weten wat zo'n hoogte fotosessie me gaat kosten + misschien ook een interieur sessie.....met optimale foto's

Liesbeth Oldeman
Reactie plaatsen