Page content

Statief

Een statief is een hulpmiddel voor fotografen en filmers dat er voor zorgt dat de camera stabiel en stil staat. Hierdoor kun je gebruik maken van een langere belichtingstijd, wordt bewegingsonscherpte voorkomen, kun je moeilijke hoeken bereiken en kun je de zelfontspanner gebruiken.

Er zijn verschillende soorten statieven voor verschillende doeleinden:

  • statief met drie poten (tripod): dit is het meest gebruikte type. Je hebt ze met stevige poten die in delen verlengd kunnen worden, maar er bestaan ook statieven met flexibele poten die je kunt buigen. Het statief kan tot ongeveer 2 meter uitgeschoven worden.
  • Statief met 1 poot (monopod): een statief dat meestal gebruikt wordt om de arm van de fotograaf te verlengen en als lichtgewicht alternatief voor de tripod. Voor foto’s met lange belichtingstijd is deze niet zo geschikt, aangezien één poot minder stabiel is dan drie poten.
  • Ministatief: een klein statief met drie stijve of flexibele poten. Deze wordt gebruikt bij close-ups en moeilijke hoeken laag bij de grond.
  • Hoogtestatief: een hoogtestatief kan hoger komen dan een normaal statief, tot maximaal 10 meter vanaf de grond.

Woningfotografen maken vooral gebruik van de tripod, het statief met drie stevige, uitschuifbare poten. Fotografen die zich bezig houden met hoogtefotografie gebruiken ook het hoogtestatief.

Comment Section

0 reacties op “Statief

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.