Page content

Zelf je verkooptekst schrijven

De verkooptekst is de begeleidende wervende tekst van een woning die verkocht moet worden. Hierin staat onder andere een omschrijving van het huis en een opsomming van financiële informatie zoals kosten voor erfpacht, servicekosten en een energiekostenindicatie. Een verkooptekst kan zowel kort als lang zijn, maar in de regel past het op A4-formaat.

Een koper zal pas in tweede instantie de tekst lezen, maar heeft wel de informatie nodig die je niet op de foto’s kunt zien. Zoals hoe oud de cv-ketel is, welke energiebesparende maatregelen zijn gedaan en wat de afmetingen zijn van de kamers. Zo weet je als koper waar je aan toe bent, of je bijvoorbeeld al rekening moet houden met vervanging van apparaten op korte termijn.

Zelf verkoopteksten schrijven

Heb je een internetmakelaar dan moet je waarschijnlijk zelf een verkooptekst over je huis schrijven. Een verkooptekst mag zeker enthousiasmerend zijn, maar voorkom schreeuwerigheid in de vorm van uitroeptekens en termen als “zo betaalbaar vind je het nergens!!!” Bij twijfel: hou het neutraal. Kijk vooral ook naar hoe het bij andere koophuizen omschreven wordt.

Een goede verkooptekst bestaat uit minimaal de volgende onderdelen.

 1. Een slogan

  Dat is de eerste zin die bovenaan de tekst staat. Geef een korte en krachtige omschrijving van je huis, waarin je het meest aantrekkelijke kenmerk benoemt. Maak ‘m vet of gebruik hoofdletters om deze slogan te benadrukken.
 2. Wervende eerste alinea
  In de 1e alinea benadruk je de positieve kenmerken van je huis. Beschrijf wat er zo bijzonder is aan jouw huis en de ligging. Wat ‘m onderscheidt van de concurrentie. Denk aan het type en of karakter van je woning. De speciale elementen zoals open haard en zonnige tuin, de ligging van je woning, de kenmerken van je buurt en het afwerkingsniveau, etc.
 3. Duidelijke beschrijving per verdieping
  Vervolgens geef je een heldere beschrijving per verdieping. Geef aan welke ruimtes zich op iedere etage bevinden in de volgorde zoals ook een bezichtiging zou plaats vinden.
 4. Opsomming van de (technische) bijzonderheden

  Geef daarna een opsomming (gebruik opsommingstekens!) van de bijzondere kenmerken die je hiervoor nog niet hebt benoemd. Je kunt denken aan die nieuwe cv-ketel, kunststof kozijnen, etc.
 5. Afsluitende alinea
  Leg hier nog even kort en krachtig uit voor wie je woning interessant is. En waarom het echt de moeite waard is om jouw huis te komen bezichtigen. 
Vertel ook wat ze moeten doen om een bezichtiging aan te vragen. Moeten kopers bellen naar de makelaar of op een on-line knop drukken? Geef aan hoe ze een afspraak kunnen maken. Doe je mee aan Open Huis? Nodig ze hiervoor uit!

Comment Section

0 reacties op “Zelf je verkooptekst schrijven

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.