arrow_drop_up arrow_drop_down
19 mei 2016 
in Funda

Je huis verkopen: Geen kijkers? Tijd voor actie!

Hoe lang staat jouw huis al te koop? Heb je al veel kijkers gehad en heb je ondertussen zicht op de verkoop? Super! Dan hoef je niet verder te lezen. Ben je al wat langer bezig je huis te verkopen, maar blijven kijkers wel uit?

Dan is het zaak niet bij de pakken neer te gaan zitten. Dan is het tijd voor actie! De kans is groot dat jouw presentatie op internet niet aantrekkelijk genoeg is om potentiële kopers te trekken. Om erachter te komen waar het manko in jouw woningpresentatie zit, hierbij mijn checklist.

Reële verkoopprijs?

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen aardig gedaald. Sinds 2014 is er gelukkig weer een opwaartse lijn in de verkoopprijs te zien. Maar de verkoopprijzen liggen nog lang niet zo hoog als 7 jaar geleden. Bepaal, eventueel samen met je makelaar, of jouw vraagprijs reëel is. Kijk zelf ook naar de concurrentie. Wat doen vergelijkbare huizen bij jou in de regio?

‘Smoelen’ jouw foto’s?

Geven de foto’s die op internet staan een goed beeld van alle ruimtes in je woning? Smoelen ze? Wat is de kwaliteit van de foto’s? Zijn ze genomen door een professionele fotograaf die gevoel voor styling heeft? Is de belichting juist, vindt er geen vertekening van de ruimte plaats?

huis verkopen geen kijkers

Verschil tussen amateur-foto’s en professionele foto’s

Neem heel kritisch je fotopresentatie door. Vraag kennissen om de foto’s van jouw huis objectief te bekijken. Wil je een professionele second opinion? Denk dan eens aan de Vlotte VerkoopScan.

Heb je een plattegrond?

Naast goede foto’s is een goede plattegrond onmisbaar, omdat dat kopers nog meer inzicht geeft in de werkelijke ruimtes en de mogelijkheden van een woning. Funda werkt met speciale plattegronden, die ook 3D weer te geven zijn. Deze zijn veel duidelijker dan een kopie van een plattegrond die je wellicht nog hebt liggen toen jij je huis kocht.

Laat een full colour 2D / 3D plattegrond maken en plaats deze op internet.

huis verkopen kijkers

Een plattegrond geeft duidelijk inzicht in de werkelijke afmetingen van je huis.

 

Is jouw verkooptekst wervend genoeg?

Worden de pluspunten van je woning en de omgeving duidelijk vermeld? Waarom kocht jij destijds je woning? Waar viel je op? Wellicht zijn die redenen van destijds nog steeds actueel, dan is het slim die te vermelden in de verkooptekst.

Heb je die kenmerken van jouw huis duidelijk vermeld die niet zichtbaar zijn op de foto’s en de plattegrond? In je verkooptekst kun je enerzijds pure informatie kwijt (jaartal ketels, merk keuken, etc), maar ook kun je goed beschrijven wat de voordelen zijn van jouw woning, ten opzichte van de concurrentie (vrij uitzicht, rustige buurt, etc.)

Bekijk je statistieken!

Op internet kun je alles meten. Dus ook het aantal pageviews. De meeste woningsites bieden statistieken aan, zodat jij kunt zien hoeveel kijkers jouw presentatie trekt. Deze aantallen kun je relateren aan het aantal bezichtigingen.

Heb je wel heel veel kijkers op internet maar weinig in het echt? De kans is groot dat je woning qua zoekcriteria (prijs, aantal kamers, woonoppervlaktes, etc) goed scoort, maar dat vervolgens kopers ‘afknappen’ op de foto’s. Daar moet snel iets aan gedaan worden.

Houd Open Huis!

Een Open Huis geeft jou heel snel feedback over de presentatie van jouw huis. Wil je niet weer een half jaar wachten op de landelijke Open Huizen Dag? Check dan bij je makelaar naar de mogelijkheden van een extra Open Huis.

Of organiseer er zelf een Open Huizen dag of Avond en zorg dat je die op internet goed promoot. In ieder geval op Funda, maar op Facebook adverteren kan ook goed werken.

Over de schrijver
ir. Liesbeth Oldeman is Keurmerkstylist Vastgoed en specialist in vastgoedpresentatie. Zij helpt verkopers en makelaars woningen aantrekkelijk te presenteren voor de verkoop, zowel op het gebied van vastgoedstyling als -fotografie. Tevens is zij docent aan de Vastgoedstyling Opleiding, waar zij cursisten opleidt tot vastgoedstylist en -fotograaf.
wilma
Door

wilma

op 21 May 2015

Verkopen jullie als makelaar of maken jullie alleen foto's? Ik heb zelf een makelaar, kun je dan nieuwe foto's maker en makelaar houden en wat is de prijs? Gr. Wilma

Liesbeth Oldeman
Door

Liesbeth Oldeman

op 22 May 2015

Beste Wilma, Ik ben geen makelaar, ik verkoop dus geen woningen. Wel verzorg ik de complete woningpresentatie zowel voor makelaars als particulieren. Als je al een makelaar hebt ingeschakeld voor de verkoop van je huis, kun je die gewoon houden. Wel kun je aangeven dat je nieuwe foto's (door mij) laat maken. Jouw makelaar kan die vervolgens op Funda plaatsen. Meer informatie over prijzen van fotografie vind je hier: https://www.lo-studio.nl/mijndiensten/fantastische-fotos-voor-funda/ Groeten, Liesbeth

Reactie plaatsen